Articole

De 41 de ani preferatul Europei


Din 1967 si pana in prezent Fiat a fost laureat de 8 ori cu titlul European Car of the Year.

Fiat a castigat pentru prima data titlul COTY in 1967 cu modelul 124, cunoscut astazi si sub numele de Lada 1300. Gratie acestui model, 124 a capatat un statul iconic si a fost vandut in 15 milioane de exemplare. Fiat 124 a fost produs intre 1966 si 1974 si a inlocuit modelele 1300 si 1500.

A doua distinctie COTY a fost obtinuta in 1970 cu modelul 128. Acest model a fost produs pana in anul 1985 si a fost idolatrizat de presa pe toata durata vietii. Revista Road and Track l-a plasat pe 128 in topul celor mai bune automobile inaintea unor revelatii ale deceniului ca Datsun B210, Toyota Corolla, Mazda 808 sau Subaru DL, fiind caracterizat drept o masina excelenta, cu un comportament rutier perfect.

Fiat 127 este un alt model apreciat de europeni. In 1972, modelul inlocuitor al seriei 850, a obtinut premiul Car of the Year. Fiat a pus capat productiei acestui model in 1983 cand a fost lansat la fel de micul Uno. Ca si alte modele de pana atunci, 127 a fost un automobil international, fiind podus ca Seat 124 si Fura (asamblat cu minime modificari dupa ce licenta Fiat a expirat) si Fiat 147 (produs in Brazilia ca varianta station wagon in trei portiere).

In 1984, Fiat Uno a marcat trecerea de la 127 la un nou model de clasa mica declinat in peste opt variante de caroserie, incluzand modele hatchback si break in 3 si 5 portiere, sedan-uri in 2 si 4 usi, carora li s-au adaugat un pick-up si un panel van. Modelul a fost desenat de ItalDesign sub bagheta lui Giorgetto Giugiaro si s-a remarcat prin caroseria aproape patrata care descria un spatiu interior generos.

Fiat Tipo a castigat trofeul suprem in anul 1989, la doar un an dupa ce productia a fost demarata in Italia si Brazilia. Design-ul apartine studiourilor IDEA si este caracterizat de acelasi stil patratos specific modelului Uno. Fiat Tipo este singurul model compact care a reusit sa depaseasca in vanzari VW Gol, best seller in Brazilia de aproape 20 de ani.

Intitulat Project 176, Punto a fost anuntat in Septembrie 1993 si a fost prezentat pietei in 1994. Aflat in prezent la cea de-a treia generatie prin modelul Grande Punto, acest model a castigat COTY in 1995. Punto este rodul colaborarii dintre Fiat si Giorgetto Giugiaro si, curios, intocmai stopurile verticale pastrate pana in 2008 pe gama Punto nu au facut parte din proiectul initial fiind adaugate de Fiat inainte de inceperea productiei.

Duetul Bravo/Brava a fost laureat COTY in 1996 si a reprezentat prima incercare a unui constructor de clasa compacta de a separa clientela feminina de cea masculina prin doua modele complet diferite. Numele Bravo/Brava au fost modificate in functie de specificul pietei pe care masinile erau comercializate. Daca Brava fost utilizat si in SUA cu modelul Fiat 131, Bravo se vindea in Japonia sub numele de Bravissimo.

In 2004, Fiat Panda a marcat o noua victorie pentru Fiat. Daca primul model lansat in 1980 a obtinut locul secund la COTY, generatia a doua a modelului a atras atentia juriului fiind premiata cu prestigiosul trofeu. In prezent Panda joaca un rol important in strategia Fiat, fiind declinat in variante 4×4, Sport sau decapotabile, aflate in productia de serie sau in stadiul de concepte.

2008 este fara indoiala anul Fiat. Modelul Nuova 500, remake-ul icon car-ului anilor 50 a fost desemnat Car of the Year in Europa la doar un an de existenta pe piata. Modelul a fost ales cu 385 de voturi acumulate din partea celor 58 de jurnalisti proveniti din 22 de tari.

Fiat 124

Fiat 127

Fiat 128

Fiat Uno

Fiat Tipo

Fiat Punto

Fiat Bravo

Fiat Brava

Fiat Panda

Fiat 500

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s