Articole, EDITORIAL, In garaj

Cele mai frumoase Coupe-uri


Cineva ma intreba zilele trecute care este masina mea preferata, care este genul de masina in care ma vad peste ani si ani. Fara sa stau prea mult pe ganduri i-am spus: „Coupe, desigur”. Nu si-a aratat deloc mirarea, ca si cand asta mi-ar sta scrisa in frunte, ba mai mult m-a provocat la un top… cele mai frumoase 10 coupe-uri din istoria automobilismului. Here goes nothing! Ordinea este aleatorie…

1. VW Karman Ghia – Este masina perfecta, construita manual de niste nemti destepti (Carosierul Karmann) pe o platforma tehnica conceputa de alti nemti brilianti (inginerii VW), dar desenata de un italian, pe numele lui Luigi Segre. Tot Luigi este si creatorul Renault-ului Dauphine, predecesoul Renault-ului 10 si deci a Daciei 1100 – asta ca si side line. Karmann Ghia a fost produs intre 1955 si 1974, a fost  exportat in Americi, unde a fost inclus in topul celor mai bine desenate produse, realizat de Walter Dorwin Teague.

2. Lancia Fulvia Coupe – Acum 40 si ceva de ani, prin 1967, o revista, Road & Track, scria despre Lancia Fulvia in aceeasi maniera in care noi ne referim astazi la BMW-uri… o masinarie precisa, uimitoare, un tur de forta incredibil… Asadar, era o vreme in care Lancia iti provoca si alta placere decat cea vizuala. Chiar si asa, beauty is nothing without brains… Fulvia Coupe ramane una dintre cele mai frumoase masini visate vreodata de italieni.

3. Lancia Stratos – Nu favorizez pe nimeni cu doua pozitii in top. Designerii Lancia o fac pentru mine… Desi locul lui Stratos este pe Pikes Peak si nu pe Coasta de Azur, cred ca masina asta merita sa fie inclusa in top… A fost desenata de Bertone si a castigat Campionatul Mondial de Raliuri de trei ori, in 1974, 1975 si 1976. Lansarea oficiala a masinii a a vut loc in 1971 si a fost salutata in acordurile motorului de 192 de cai imprumutat de la Ferrari.

4. Mercedes 230 SL – Desi voi probabil apreciati mai mult 300 SL-ul Gullwing, as da oricand usile ce se deschis in sus pe acoperisul Pagoda realizat de Bela Barenyi. 230 SL a fost produs de nemti intre `63 si `71, a fost desenat de Paul Bracq si ramane si astazi o masina apreciata de impatimitii frumosului si performantei, oameni ca Sophia Lauren, Kate Moss sau David Coulthard.

5. 2015 Lotus Elise – Desi va lansat abia in 2015, Lotus ne promite ca masinuta asta va suferi schimbari minore fata de concept, iar asta ma entuziasmeaza inainte de vreme. Pozele vorbesc de la sine, nu cred ca mai sunt chestii de spus… ah, de umplutura… cica motorul de 2 litri de sub capota lui Elise va produce 320 de caluti – deci 4.5 secunde pana la prima suta de kilometri la ora.

6. Porsche 911 (991) – Succesul se atinge cu pasi mici si Porsche stie asta. Daca te uiti la 991 comparat cu… primul 911, cel trasat de Ferdinand Butzi Porsche in `63, vei vedea asta… odata cu trecerea timpului formele se umplu, se implinesc, devin mai rotunjoare, iar artificiile estetice si tehnice preiau controlul pentru a da iluzia avansului extraordinar. Asta face din Porsche 911 cea mai buna expresie a retro-futurismului de pana acum si, in acelasi timp, cel mai longeviv design – excludem Beetle, MINI si Fiat 500 din simplul fapt ca au ramas simple interpretari ale predecesorilor.

7. BMW 3.0 CSL – Iata ca nu scapam de Karmann. Carosierul german mai are un coupe superb in portofoliu… Au fost produse in jur de 3o,ooo de exemplare, intre `68 si `75, iar succesul inregistrat de aceasta masina nu s-a limitat doar la atractia exercitata asupra publicului, variantele de competitie 3.0 CSL inregistrand victorie dupa victorie in Campionatul European de Turisme.

8. Citroen DS Coupe – Poate cele mai rare coupe-uri europene, aceste DS-uri au fost produse intr-un numar foarte mic, impreuna cu cateva decapotabile si un model sedan (supranumit Chapron Lorraine) de catre carosierul francez Henri Chapron. Un astfel de model , bine intretinut, costa in 2011 si 110.000 euro.

9. Audi A5 – Este masina preferata a lui Walter De`Silva, desi designerul si-a pus amprenta asupra unor masini cu lipici mult mai mare la public, cum ar fi Seat Tango, Alfa 156 si 166, VW Passat CC si Scirocco… Audi A5 a castigat numeroase premii de design si pentru 2011 si-a pregatit haine noi, neinspirate dupa parerea mea… asadar, votul meu se indreapta catre generatia nemutilata, lansata in 2007.

10. Las in seama voastra ultima pozitie libera… astept propunerile voastre.

Standard

2 gânduri despre „Cele mai frumoase Coupe-uri

Lasă un comentariu