Articole

Regele Leu – Peugeot 5008


1542221

A trecut ceva vreme de cand „apreciam” formele de dulap cu patru usi ale lui 807 si, sincer, imi pierdusem speranta ca Peugeot ma va uimi in clasa asta. In general, francezii se descurca mai mult decat bine. Linia 308 mi se pare una5883225 dintre cele mai bune de pana acum, iar 206-ele parca nu isi pierde sarmul nici dupa 10 ani de activism in campul muncii. Dar parca lipsea ceva intre atata perfectiune, o masina sublima, dar mare, care sa transforme ratusca cea urata 807 in lebada pe care toata lumea sa o admire. Asta se intampla azi… Desi la prima vedere e o noua ciudatenie venita de sub Turn, 5008 este o masina de familie cu un look deosebit. Este bazat pe 3008 si este un fel de Grand Picasso pentru Picasso, daca v-ati prins ce vreau sa va spun.

Din cate am inteles, pentru a realiza designul 5008-ului, designerii francezi s-au inspirat din industria feroviara, adica din TGV. Si daca va uitati atent si extrapolati anumite detalii, 5008 chiar seamana cu „fratele” lui pe sine, in sensul in care este prevazut cu un bot alungit si aproape plan, completat de cateva linii de forta care unduiesc armonios caroseria 3278476sugerand miscare. Iar daca te mai uiti si la aerodinamica (Cx of 0.29 and Scx of 0.77), inspiratia este clara. Principala atractie a masinii este parbrizul imens de 1.7 metri patrati, imprumutat de pe C4 Picasso si care, cuplat cu acoperisul panoramic, ridica vizibilitatea si habitabilitatea la un rang atins doar de Citroen. Nu-mi aduc aminte de un alt monovolum cu sapte sau cinci locuri care sa ofere un asemenea plafon. Poate doar Kuga-ul lui Ford, un model care se incadreaza insa in alta clasa. La o lungime de 4.53 metri si o inaltime de alti 1.64, 5008 poate acomoda sapte pasageri, dar si un volum de incarcare de pana la 2.506 litri cu ultimele doua randuri rabatate si 823 fara ultimul (deci in configuratie cu cinci locuri).

8108670

Sub caroseria asta, care i s-ar parea apetisanta pana si unui sofer de Zafira, se ascund si numeroase gadgeturi care fac viata la bord mai frumoasa. In bordul preluat aproape in totalitate de la 3008 (cu consola centrala in panta – cel mai tare design de la C4 Picasso in coace, dupa parerea mea) se pot aseza unul din doua sisteme noi de navigatie, un head up display, un radar pentru mentinerea distantei fata de masina din fata, dar si Snow Motion. Snow Motion este un modul electronic ce asigura o mai buna tractiune pe suprafete acoperite cu zapada.

Sub capota avem tot felul de motorizari, ca pentru toata lumea. Avem doua variante de putere pentru 1.6 litri benzina (120 si 150 de cai) si patru dieseluri de 1.6 si 2.0 litri (de la 110 la 163 de cai).

Standard

2 gânduri despre „Regele Leu – Peugeot 5008

  1. Alexandru Enache zice:

    Masina imi place din multe puncte de vedere dar cel mai mult ca spatiu in spate; a fost dragoste la prima vedere si, dupa un lung studiu, am comandat-o; acum o astept cu emotie sa vad daca alegerea mea a fost buna; o sa o am in luna Noiembrie. Sa auzim de bine

Lasă un comentariu